De recente Bitcoin OI van Bitmex is een duidelijk signaal naar de markt.

De prijs van Bitcoin steeg voordat de CFTC-kosten de BitMEX bereikten, en onmiddellijk daarna begonnen handelaren hun posities op BitMEX in te krimpen. De open interesse in XBTUSD- perpetuele contracten op BitMEX daalde naar 55000 BTC.

De financieringsgraad daalde in de eerste week van oktober onder -0.05% als reactie op de CFTC-kosten, maar het herstel is nog lang niet voltooid. Verschillende derivatenhandelaren zijn overgestapt op CME en Deribit en de openstaande belangstelling voor perpetuele contracten is nu weer terug op het niveau van maart.

Gebaseerd op de gegevens van de open rentegrafiek op Skew, zou het niveau van juni 2019 kunnen worden bereikt als de open rente verder daalt. Deze drop-in open rente op BitMEX had geen significante invloed op de prijs van Bitcoin of de open rente op andere top-derivatenbeurzen. De prijs is nu gevoeliger voor vraag en aanbod en nadat het aanbod op de beurzen twee maanden achter elkaar is gedaald, is de prijs weer gaan stijgen. Na een daling tot onder de $11000 is de Bitcoin weer terug op $11300 en de instroom naar de beurzen ligt deze week onder het 90-dagengemiddelde. De instroom van slim geld verhoogt de vraag en heeft zich ontpopt tot een echte groeimotor.

De geaggregeerde Open Interest ligt op het niveau van medio september, als het handelsvolume parallel toeneemt kan er een verdere toename van de open interest zijn. Met name op beurzen met het grootste marktaandeel kan de Open Interest blijven stijgen met stijgende prijzen.

Gebaseerd op gegevens van Arcane Research, is BitMEX onttroond in de BTC perpetual swap markt en de dominantie is bijna gehalveerd, waarbij het aandeel van BitMEX is gedaald van 55% naar 20%. De invloed die BitMEX had op de prijs van Bitcoin neemt af en de markt wordt niet beïnvloed door het nieuws. De Bitcoin-fundamentals zijn sterker dan ooit en dit is de reden waarom het nieuws of het binnenstromen van slim geld geen enorme volatiliteit creëert. Herstel van het handelsvolume op BitMEX kan maanden duren, maar er is geen invloed op de prijzen op de spotbeurzen.